pondělí 6. července 2015

Křížem krážem anglickým plážem I. - West Wittering beach, West Sussex

Fuj! Dusno v Londýně, že by ani Pakistánce nevyhnal :D (a že jich tu je). Vtípek, otrlý zůstávají, ostatní radši odchod :D

Tak kam vyrazit v tomhle vedru? To bych nebyla já plážomil, abychom se v tomhle počasí nevydali na pláž. A jelikož nám naše nové autíčko poskytuje luxus jet kamkoliv, vydali jsme se pryč od mořechtivých turistů, kteří míří do Brightonu a jeli jsme na West Witerring beach. Průzračně čistá voda, bílá pláž lemována travnatými písečnými dunami, to je West Wittering beach. Prozatím se jedná o naší nejoblíbenější pláž, uvidíme zda Durdle door vyplní má očekávání a stane se číslem jedna :)

Cesta z Londýna trvá dvě hodinky a téměř celá vede po dálnici, až poslední úsek se proplétáte mezi anglickými vesničkami.
West Wittering beach v celé její kráse




West Wittering beach se pyšní nálepkou Blue Flag, což znamená, že splňuje vysoké standarty na kvalitu, čistotu a bezpečnost. Pláž je rozdělena do několika zón - pro windsurfaře a kitesurfaře, kde není možné plavat, dále pak hlavní pláž, kde je vždycky nejvíc nabito a pak zóna, která je vyloženě stvořena pro nás a to pejskařská. Psů je tu fůra a bez omezení pohybu běhají a plavou v moři. Není nic úžasnějšího než vidět tu radost, jak si užívají pohyb a volnost. 
U parkoviště se nachází také menší občerstvení, tudíž pokud jste vyrazili nepřipraveni, není problém koupit kafe, burgera a dokonce i větrolam.
plánek pláže

Ve středu byl nejteplejší den tohoto roku a už po sjetí z dálnice bylo jasné, že stejný nápad jako já mělo více lidí. Sen o poloprázdné pláži se rozplynul, což mi mírně pokazilo náladu. Nesnáším mraky lidí a právě před nimi se vždy z Londýna snažím utéct. Parkoviště (v letní sezóně za £6,50 na den) bylo lehce natřísknuté a stejně tak hlavní pláž.









Naštěstí je pláž opravdu ohromná, tudíž nemusíte mít strach z hlavy na hlavě, jak na Makarský. Mnoho lidí na pláži používá menší přenosné grily a užívají si BBQ, což jsem tentokrát lehce prokaučovala. Vůně se linula, sliny se sbíhaly, takže by nějaké to masíčko přišlo k chuti. Vzít gril mi nenapadlo, ale zase jsem si splnila další ze svých, téměř dětských snů, a to koupení piknikového koše. Ač jsem si jich vyhlídla pár na ebay, s mou povahou "včera bylo pozdě" jsem nebyla ochotná čekat, až koš dorazí a nakonec jsme ho koupili v Homebase, takže piknik jsme si mohli užít již nyní.

 Největší "atrakcí" witterinské pláže jsou písečné ostrůvky, které se vynořují při odlivu a pár jedinců napadne k nim přeplavat. Mě samozřejmě taky, sice jsem si nebyla jistá koho budu zachraňovat prvního, jestli M. nebo Montyho, ale rozhodli jsme se to zkusit. Lehce poškrábaní od našeho přítulného trhače, ale zvládli jsme to:)


Celý den se nesl ve znamení relaxu, jídla, plavání, pivek na pláži a nepřetržitému házení míčků Montymu. Myslím, že ten pes se snad nedá unavit.




Jelikož mělo být nádherné počasí, rozhodli jsme se zůstat přes noc. Zabookovala jsem pokoj přes airbnb, samozřejmě výběr lehce omezený, kvůli Montymu, ale našli jsme pokoj 12 minut od West Wittering beach. Šlo nám vyloženě jen o přespání, takže jsme nehledali žádný luxus. Sehnali jsme pokoj v Medmerry Park Holiday Village, což je prázdninový dog friendly resort skládající se z  jednotlivých bungalovů. V komplexu se nachází hospůdka, vyhřívaný venkovní bazén, jazzuci a soukromá pláž. Bohužel jsme nic z toho nevyužili. Na stránkách resortu jsem později našla, že celý bungalov - dvě ložnice, kuchyň a koupelna, se dá pronajmout za £70 na noc. My měli pronajatou pouze jednu ložnici se snídaní od staré britské lady v důchodu Sandy. Milá trošku pomatená babča, která pomáhá charitativní organizaci v Ghaně. Víc než vydělat si asi potřebuje občas pokecat, protože  pokoj nabízí za £30 na noc a zvědavá byla jak naše česká sousedka. 


Z pláže jsme jeli až okolo osmé večer, tudíž otázka večeře přišla na řadu o pár hodin později. Trapní Londýňani, zvyklí na komfort velkoměsta ovšem netušili, jak velký problém bude najít otevřenou hospodu. Country club v resortu měl kuchyň již zavřenou a stejně tak italská restaurace v nejbližší vesnici, ani vyhlášená Lamb restaurant ani pizzerie, žádný McDonald či Burger king. Nakonec jsme dojeli až do Chichesteru, kde jsme zašli do Muchos Nachos, mexické restaurace. Montýsek byl unavený, takže spal celou dobu naší večeře.
    To by nebyla Anglie, aby nás nepřekvapila svým počasím a tak i když počasí hlásilo, že bude slunečno, pršelo již od rána. Meba si sebou nevzal žádné teplejší oblečení, takže lehce zklamáni jsme změnili program, posilnili se Costa kafem a za nepřetržitého lijáku vyrazili směr Londýn.








oficiální stránky: West Wittering beach
                            Medmerry Park Holiday Village

Žádné komentáře:

Okomentovat